Wijziging procedure indeling

Voorstel tot wijziging van de procedure voor de indeling van de senioren competitieteams.

De afgelopen paar jaar is het produceren van de indeling van de competitieteams steeds arbeidsintensiever en (dus) tijdrovender geworden. Om over de telefoonkosten nog maar te zwijgen. Het streven om het iedereen naar de zin te maken, leidde  in toenemende mate tot lange gesprekken en veel vergader- en puzzelwerk, waar Michael, Ton, Wim en ondergetekende bij betrokken waren. En dan vaak nog met beperkt resultaat.

Tijd dus om het roer om te gooien en de procedure te stroomlijnen. Op basis van suggesties van Wim volgen hieronder de contouren van een gewijzigde procedure, waarvan we hopen dat die een aantal problemen ondervangt. Dit is uitdrukkelijk een voorstel, waarop constructieve op- en aanmerkingen van harte welkom zijn.

Uitgangspunt is de indeling in twee typen teams: Vrienden-teams en “Prestatie-teams”.

Vriendenteams zijn de teams, waarvan de leden zich vooraf als zodanig kenbaar maken bij de wedstrijdsecretaris en die in principe voor langere tijd een constante samenstelling hebben. Leden van die teams worden niet afgerekend op prestaties, rating etc. De teams zorgen zelf voor eventuele aanvulling als er leden wegvallen. Bij promotie of degradatie gaan alle leden mee naar een andere klasse.

Alle overige teams zijn “Prestatie-teams”. Dat wil zeggen dat competitiespelers die niet tot een Vriendenteam behoren, worden ingedeeld naar sterkte. Afhankelijk van de prestaties in het voorafgaande seizoen, kan men dus per half jaar steeds in wisselende teams terechtkomen.

Omdat Tempo-Team door de Bond vastgestelde rechten heeft op aantallen teams in bepaalde klassen, kan dit dus  ook betekenen dat een speler in een team terechtkomt dat boven of onder zijn niveau ligt. Dit zal in principe tijdelijk zijn, en men heeft dit te accepteren.

Op deze “mechanische” teamindeling zijn twee uitzonderingen mogelijk: een team moet over minstens één lid met een auto beschikken en de sociale verhoudingen binnen een team mogen niet ernstig verstoord zijn of worden.  Dit laatste was in het verleden vaak een ingewikkeld struikelblok. Als vuistregel stellen we voor:  wanneer iemand door een meerderheid van een te vormen team niet als acceptabele teamgenoot wordt beschouwd, krijgt die betreffende speler een korting op zijn rating en komt daardoor mogelijk in een lager team terecht, dan waarop hij qua rating recht heeft. Is dit laatste niet het geval, dan heeft de meerderheid zich neer te leggen bij het meespelen van de betreffende speler.

Nieuwe deelnemers aan de competitie die geen bruikbare rating hebben, worden in principe naar sterkte ingedeeld, tenzij een Vriendenteam hen wil opnemen. Wim Knaap zorgt voor het inschatten van hun sterkte.

Tot zo ver. Reacties welkom.

Nero

3 gedachten over “Wijziging procedure indeling

  1. Ik ben het met de nieuwe procedure eens behalve met de vuistregel ‘wanneer er sprake is van een verstoorde sociale verhouding binnen een te vormen team’. Wanneer een speler binnen een te vormen team niet als acceptabel lid beschouwd wordt, mag volgens mij dat lid niet bestraft worden door zijn/haar rating te verlagen, maar te ruilen met een lid van een ander team van dezelfde klasse. Het voordeel van deze aanpak is dat er geen nare smaak achter blijft bij dat ene lid en de kans heel groot is dat deze verandering wel werkt.

  2. Razi heeft hierin helemaal gelijk. Sportieve rating moet onafhankelijk zijn van een sociale beoordeling!
    Mijn verwarring gaat over de laatste zin: “Is dit laatste niet het geval…” Ik vraag mij af of hiermee wordt bedoeld “Als ook de lagere teams deze persoon niet in hun team willen hebben…”? Als mijn veronderstelling klopt, dan graag de zin veranderen, want hij is nu verwarrend.
    Verder lijkt er geen regel opgenomen waarin een disfunctionerend persoon geheel kan worden uitgesloten van deelname. Voor uitzonderlijke gevallen moet deze regel beschikbaar zijn. Verder dient er een beschrijving te komen van de regels aan de hand waarvan de ‘prestaties’ en dus de teamindeling worden bepaald. Bij voorkeur komt deze beschrijving van een deskundig iemand als Wim.

    Tot slot: vraag eens aan 5 secretarissen van andere grote tafeltennisverenigingen regels omtrent samenstelling, uitsluiting etc. aan. Wat staat er bij hun op schrift? Je kunt er donder op zeggen dat TempoTeam van sommige andere verenigingen kan leren. Het mogen zelfs andere sportverenigingen zijn. In mijn ogen loopt Tempo Team op dit punt helaas schrijnend achter.

Gesloten voor reacties.