Addertjes onder het gras van de synagoge

Meningen, zaterdag 15 december 2007

Prima stukje hoor, van Paul Arnoldussen over de ontstaansgeschiedenis van de synagoge in De Mirandabuurt. Maar hij laat wel een paar addertjes onder het gras zitten.

Ten eerste is de beoogde nieuwe locatie van de synagoge omstreden. In de meest recente plannen wil de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam midden in de Kleine Wetering – dus over het water, recht achter Zorgvlied – bouwen op een soort eiland.

De toekomstige synagoge zal eruit zien als een donkere, gesloten doos van achttien meter hoog en staat pal voor de deur van de laagbouwwoningen aan de Zuidelijke Wandelweg. Daar zit, dat zal iedereen toch begrijpen, geen buurtbewoner op te wachten! In eerste instantie (Stedenbouwkundig Programma van eisen Kop Rivierenbuurt) zou de synagoge van drieduizend vierkante meter (voor 725 leden op zijn minst ruim te noemen) op de plaats van tafeltennisvereniging TempoTeam worden gebouwd.

Toen was er vanuit de De Mirandabuurt geen verzet omdat het gebouw dan in ieder geval in lijn liep met het eveneens megalomane Torendael.

Een gebouw overigens waarvan, met dank aan de architect, de omstreden bovenste laag niet gebruikt wordt.

Maar hoe gaan die dingen? De gemeente Amsterdam heeft nog geen nieuwe locatie voor TempoTeam gevonden en dat komt ze eigenlijk wel goed uit, want ‘dan schuiven we toch gewoon alles opzij, gewoon even de Kleine Wetering in. Wat maakt het uit. Kunnen we meteen nog wat extra vierkante meter kantoorruimte realiseren op toekomstige vrij te komen stuk van TempoTeam in 2012.’

Als je dan toch met handjeklap bezig bent, dan kan je het beter meteen groots aanpakken, nietwaar? Kennelijk staat er op de gemeente-agenda om zo veel mogelijk sportfaciliteiten úit de stad te weren.

Dit is toch gewoon te gortig. Niet alleen delft het door vele recreanten gebruikte Wilgenlaantje het onderspit, maar ook kan de beoogde nieuwbouw van de synagoge nog wel even op zich laten wachten. Living City van Van den Ende zorgt al voor een enorme overlast en de bouw ligt stil, het nieuwe stadsdeelkantoor wordt gebouwd en wat is er dan logischer dan nog even wachten met het slopen van de synagoge, ook als buffer tegen de geluidsoverlast en het fijnstof?

En waar gaan alle sjoelbezoekers parkeren? De gemeente schijnt te denken dat ze dat in de toekomstige parkeergarage van de RAI gaan doen. Natuurlijk, dat is maar een kwartiertje lopen.

Wie zit wie nou te foppen? Het betekent gewoonweg nog meer rondrijdende auto’s in deze kinderrijke buurt die op zoek zijn naar een parkeerplaatsje, bovenop het toekomstige sluipverkeer van het stadsdeelkantoor en het theater van Joop.

En, o ja, ook de auto’s van het hotel en het nieuw te bouwen ROC. Ook de De Mirandabuurt kijkt vooruit en niet achterom. Daarom doen de bewoners hun uiterste best te zorgen voor een betere plaatsing van de synagoge (en liefst ook een verlaging), waardoor zichtlijnen blijven bestaan en de gehele Rivierenbuurt kan blijven genieten van ruimte, stilte en een groene omgeving.

Ik kan alleen maar hopen dat we ervoor kunnen zorgen dat niet iedereen over een paar jaar zegt: “Wat zonde van de buurt, hoe hebben ze dát nou kunnen bouwen?”

Marleen Koolmees, Amsterdam

bewoonster De Mirandabuurt

Copyright: Het Parool